LAATST UITGEGEVEN KENTEKEN GEDUPLICEERD DOOR CRIMINELEN
De productie van kentekenplaten is in handen van criminelen geraakt. Zij kopiëren het laatst uitgegeven kenteken direct en kunnen hierdoor vrijuit rondrijden in bijvoorbeeld een gestolen auto. Wanneer de politie het kenteken natrekt zien ze dat de auto in orde is op basis van het valse kenteken. Dit soort voertuigen worden dan ook vaak gebruikt om overvallen of inbraken mee te plegen. Inmiddels rijden er bijna 40.000 auto’s met gestolen nummerplaat rond. Decheck voor RDW voertuiggegevens zal niet aangeven dat dat voertuig gestolen is zolang de originele eigenaar van het kenteken hier geen weet van heeft. Zelfs de politie kan hier pas achter komen nadat de fraude aan het ligt is gekomen. Rijdt iemand geen boetes en maakt deze geen verkeersovertredingen, dan kan deze soms heel lang rondrijden zonder wegenbelasting of verzekering te betalen.
Laatst uitgegeven kenteken op blanco plaat gezet
Het laatst uitgegeven kenteken wordt door de fabrikant afgeleverd en aangemeld. Criminelen hebben de afgelopen paar jaar bij meer dan 60 kentekenfabrikanten ingebroken en vele platen buitgemaakt. Deze kentekenplaten worden gebruikt voor criminele praktijken. Momenteel wordt er in de media veel aandacht besteed aan liquidaties en overvallen waarbij afgebrande auto’s worden achtergelaten. Deze hebben altijd valse kentekenplaten en kunnen tot moment van de misdaad zorgeloos rondrijden.
Voordelen kopiëren nummerplaat over stelen
Een kenteken zelf drukken is voor een crimineel veel slimmer dan een kentekenplaat stelen. De eigenaar van de plaat doet na diefstal immers direct aangifte. Wanneer je een plaat kopieert en zorgt dat je geen boetes of problemen veroorzaakt kun je lange tijd onopgemerkt rondrijden. Het is wel belangrijk dat niet een de nummerplaat een kopie is maar ook de auto exact hetzelfde is. Kenteken papieren of een kentekencard wordt ook nagemaakt. Of criminele maken een kopie van die van de originele auto en tonen de bij aanhouding. Zo kan de politie niet anders concluderen dan dat de informatie correct is.
Bekende informatie volgens de RDW
Dat kentekenfraude nu ineens grote aandacht geniet komt door een naar RTL gelekt politierapport over kentekenfraude. Voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer is er echter niets nieuws aan de hand. De RDW stelt zelfs dat het aantal gevallen van kentekenfraude na invoering van de Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) het aantal gevallen van fraude is teruggelopen. Toch is het nog altijd een gigantisch probleem dat per jaar voor ruim twee miljoen euro aan schade oplevert.
D66 wil opheldering over valse kentekens
D66 stelt kamervragen over valse kentekens en wil inzicht in de omvang en gevolgen van de fraude. Zij vinden het onacceptabel dat hier lacs meer om wordt gegaan en burgers de dupe worden van criminele.