Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

RDW Kenteken Check

Wat is RDW Kenteken check?

rdw voertuiggegevensDe Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is een onafhankelijke, Nederlandse, vergunningverlenende instantie die verantwoordelijk is voor de registratie van alle motorvoertuigen, variërend van personenauto’s, bedrijfswagens (en andere vlootvoertuigen) en vrachtwagens tot motorfietsen, bromfietsen en scooters in Nederland. De RDW voert verschillende wettelijke taken uit, zoals het bijhouden van alle Nederlandse motorvoertuigen en het beheren van de bijbehorende documenten zoals kentekenplaten. Het RDW zorgt er ook voor dat al deze voertuigen voldoen aan de veiligheids- en milieueisen en valt in dat opzicht onder de verantwoordelijkheid van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Enkele van de andere taken uitgevoerd door RDW omvatten het volgende:

  • Registratie en toelating van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt
  • Supervisie en inspectie van de technische staat van voertuigen in verband met veiligheids- en milieueisen
  • Registratie en verstrekking van informatie, inclusief kentekenplaten en rijbewijzen
  • Levering van documenten (inclusief registratiedocumenten en rijbewijzen)

In Nederland is het registratienummer gekoppeld aan het voertuig en de eigenaar. De gegevens van de RDW over alle voertuigen zijn openbaar en kunnen eenvoudig via internet worden opgevraagd. Dit is met name handig wanneer rechtshandhavingsinstanties, sociale diensten, belasting- en andere overheidsinstanties deze informatie willen raadplegen.

Het belang van het controleren van autokentekens

Bij het kopen van een gebruikte auto is het controleren van het kenteken van groot belang. Een RDW-Kenteken check geeft u alle informatie die beschikbaar is van een auto, inclusief het merk en type auto, het bouwjaar en de kleur. Er kan veel worden geleerd over een auto met een eenvoudige RDW-Kenteken check, waaronder:

  • Voertuigstatus: Het bepalen van een voertuigstatus door een overheidsinstelling geeft informatie over of een auto schade heeft en of hij veilig is om mee te rijden. De voertuigstatus zal u vertellen of een auto geborgen is, total loss verklaard is of door de fabrikant als een Lemon wordt beschouwd.
  • Melding van een zwaar ongeval: Een auto kan bij een ongeval zodanige schade oplopen dat hij gerepareerd moet worden. Maar het is moeilijk om de hoeveelheid van schade te bepalen en of de reparatiewerkzaamheden correct zijn uitgevoerd. Het kan immers zijn dat de auto in het verleden bij een aanrijding betrokken was en grote interne schade heeft opgelopen. Dergelijke schade is niet altijd zichtbaar, zeker niet voor een leek.
  • Diefstalmeldingen: Een RDW-kenteken check kan u eenvoudig vertellen of een auto in het verleden als gestolen is opgegeven. Een verontrustend detail is als er een melding is dat de auto momenteel gestolen is. Dat betekent dat de verkoper niet de eigenaar van de auto is en waarschijnlijk moet worden gemeld bij de lokale politie. Wat ons naar het volgende punt leidt.
  • Is de auto rijklaar? Enkele van de belangrijke aspecten van de verkeersveiligheid zijn werkende koplampen, achterlichten, zijspiegels en achteruitkijkspiegels, op spanning staande veiligheidsgordels, goede banden met profiel en, tot slot, de auto dient in het algemeen in goede staat te zijn. Het klinkt misschien gek, maar een RDW-Kenteken check helpt ervoor te zorgen dat de auto die u overweegt te kopen deze basisaspecten heeft, waarvan de meeste zeer belangrijk zijn voor uw veiligheid.
  • Is de auto recent APK geïnspecteerd? Tegenwoordig zijn inspecties meestal bedoeld om ervoor te zorgen dat een auto voldoet aan de emissie-eisen van de overheid. Maar als een auto niet aan een aantal van de hierboven genoemde basiseisen voldoet, zal het voertuig hoogstwaarschijnlijk niet door een keuring komen. Naast de gedetailleerde informatie over de APK (algemene periodieke inspectie), kunt u ook informatie opvragen over het onderhoud dat aan de auto is uitgevoerd. Dan is het interessant om te kunnen controleren of er ooit een grote reparatie aan de auto heeft plaatsgevonden, waardoor het voertuig misschien minder betrouwbaar is dan je zou denken.
  • Een nummerplaat checken kan problemen met de registratie van een auto aan het licht brengen: Wie wil zich bezighouden met een auto die niet kan worden geregistreerd? Als u wat eenvoudig onderzoek doet, zult u een beter idee krijgen over de auto die u wilt kopen.

Een RDW-kenteken check is meer dan alleen een routinecontrole alvorens de aankoop van tweedehands auto. Het geeft de kopers de mogelijkheid om kritische informatie te controleren en een geïnformeerde en verstandige beslissing te nemen bij het kopen van een gebruikte auto van een particulier of een autohandelaar.

Uw verantwoordelijkheid als koper

Wanneer u een auto koopt, is het uw plicht om uw huiswerk te doen en een snelle achtergrondcontrole uit te voeren. Hiermee voorkomt u dat u een auto koopt die gestolen is en weet u zeker de voertuiggegevens overeenkomen met de papieren die bij het voertuig geleverd worden. Als u als koper de gegevens onvoldoende controleert en als later blijkt dat u een gestolen auto heeft gekocht, kunt u mogelijk niet beweren dat u het voertuig eerlijk gekocht heeft en niet wist dat het gestolen was. Vooral als u verdenkingen heeft, bijvoorbeeld als een auto erg goedkoop wordt aangeboden of als de verkopende partij hem dringend aanbiedt om er snel van af te komen, is het goed om op uw hoede te zijn en geen overhaaste beslissing te nemen.

Raadpleeg aanvullende informatie

Naast de standaardinformatie over een auto, kunt u ook aanvullende informatie raadplegen over onderhoud en reparaties aan de auto, evenals de kilometerstand die is opgegeven bij de laatste APK. De kilometerstand moet overeenkomen met deze informatie; zo niet, dan is mogelijk geknoeid met de kilometerteller. De aanvullende informatie is niet gratis, maar voor minder dan 20 euro kunt u alle beschikbare informatie over een auto opvragen. Dit kan u in de toekomst veel problemen en mogelijke teleurstellingen besparen. U kunt alle informatie over een auto opvragen door het registratienummer op de website van de RDW in te voeren. Op deze site vindt u ook meer informatie en handige tips voor het kopen of verkopen van een auto.

Een goed begin bij de zoektocht naar tweedehands auto’s

Een RDW kentekencheck garandeert niet dat u een goede gebruikte auto op het oog heeft. Een laatste mechanische inspectie is nog steeds een goed idee, maar het uitvoeren van een RDW-Kenteken check is een waardevolle eerste stap die u veel tijd en geld bespaart. Een RDW-Kenteken check kan u beschermen tegen het kopen van een auto die gestolen is of een schadevol verleden heeft.

13 Jun , 2020,
Editor
No Comments