Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

NATIONALE AUTO PAS

Nationale Auto Pas

De Nationale Auto Pas (NAP) is een stichting die zich samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer en garagebedrijven inzet tegen tellerfraude. Stichting de Nationale Auto Pas verzamelt sinds 1991 kilometerstanden van bijna alle auto’s die in Nederland geregistreerd staan. Controleren of de kilometerstand van een auto logisch is kan sinds begin 2014 via de RDW, zij voorzien consumenten en garagebedrijven van een NAP tellerrapport ofwel een NAP certificaat. Dit is een enorm handige stap omdat hierdoor twee databases gekoppeld zijn en je nu eenvoudiger kenteken informatie kunt opzoeken. Kilometerstanden van de NAP zijn verbonden en op te vragen op basis van het kenteken RDWopvraagprogramma.

Toch kan het nog beter, want een kenteken opzoeken bij ons levert je nog meer kenteken informatie op dan de RDW geeft. Wij geven je namelijk ook een auto waarde bepaling EN laten zien of een auto schade heeft gehad.

Kilometerstanden terugdraaien kan bij elke teller!

Het terugdraaien van een kilometerstand kan bij elke auto. Zowel digitale kilometertellerals analoge tellers zijn eenvoudig terug te draaien of te vervangen. In het dashboard zie je hier niets van. De enige manier om tellerfraude te constateren is door het kenteken op te zoeken in de NAP database. Vaak kun je wel een inschatting maken of een auto weinig heeft gereden op basis van de staat van de auto. Toch is dit slechts een indicatie en biedt de Nationale Auto Pas als enige onafhankelijke organisatie uitsluitsel over een tellerstand.

LET OP – 1 op de 18 auto’s heeft een teruggedraaide teller! Koop je een import auto dan is de kans nog eens vier keer zo groot om opgelicht te worden met tellerfraude. Koop je een tweedehands auto dan loop je een aanzienlijk risico slachtoffer te worden van tellerfraude.

Tellerfraude bij import auto’s

Tros opgelicht waarschuwt nadrukkelijk voor de risico’s van het kopen van een import auto en de kans om opgelicht te worden. In de uitzending laten zij zien hoe gemakkelijk het is om tellefraude te plegen en hoe eenvoudig een autobedrijf hiermee wegkomt. In het artikel op opgelicht.nl geeft de RDW toe dat zij problemen hebben met het registreren van betrouwbare tellerstanden van import auto’s en zij hierdoor zijn teruggefloten door het Europese Hof. De uitzending van Tros opgelicht over fraude met kilometerstanden terugkijken kan hier. Ben je van plan een import auto kopen? Denk dan nog eens goed na of importeer de auto helemaal zelf. Koop in ieder geval nooit blindelings een import auto. Maak altijd gebruik van de Nationale Autopas en koop alleen met NAP certificaat. Bedenk je echter wel dat het NAP certificaat alleen over langere periode in Nederland kan aangeven of de tellerstand logisch verloopt of niet. Dan nog blijft het de vraag of de tellerstand voordat de Nationale Autopas of de RDW deze begon te registreren wel eerlijk was. Kortom, het risico om opgelicht te worden blijft groot bij een import auto. Ondanks de inzet van RDW NAP is de NAP km check voor import auto’s altijd slechts een indicatie. Koop je een auto die altijd in Nederland op kenteken heeft gestaan dan weet je, met een NAP certificaat, jezelf verzekerd van een auto met een logische tellerstand. Je vraagt je inmiddels wellicht van “Wat is de Nationale Autopas en hoe werkt dan NAP certificaat?”, meer hierover in het onderstaande stuk.

Nationale Auto Pas – Wat is dat?

Om verder in te gaan op de introductie over de Nationale Auto Pas (NAP).nap rdw De NAP is een onafhankelijke stichting die kilometerstanden verzamelt. Zij zijn dus objectief en oprecht, een tellerstand check bij de Nationale Auto Pas is daarom betrouwbaar. Het controleren van kilometerhistorie biedt jou betrouwbaarheid en veiligheid. Doordat je met een NAP tellerraport echt weet of teen kilometertellerstand logisch is of niet kun je met zekerheid zeggen dat een kilometerstand klopt of niet. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid en de betrouwbaarheid van je auto omdat tellerstanden samenhangen met onderhoudsintervallen. Hierbij kun je denken aan distributieriem, olie en remvloeistoffen. Vervang je dit niet op tijd omdat je niet weet dat het nodig is doordat de tellerstand niet klopt dan loop je risico op pech en gevaar. Omdat de prijs van een auto ook afhankelijk is van de kilometerstand is het belangrijk te weten dat dit klopt. Hoe minder kilometers, hoe meer een auto in verhouding waard is. Koop je een auto met teruggedraaide teller dan weet je dat je altijd teveel hebt betaald.

NAP – Hoe gaat dat in z’n werk?

De Nationale Auto Pas (NAP) vraagt de RDW geregistreerde garagebedrijven bij elke onderhoudsbeurt en/of Algemene Periodieke Keuring (APK) de tellerstand te registreren. Tevens worden deze kilometerstanden geregistreerd bij inruil en verkoop van een auto. Registratie van de kilometerstand vindt plaats in de databank van de NAP/RDW. Doordat elke auto regelmatig bij garages voor de dag komen wordt er een tellerstanden historie opgebouwd. Op basis van deze historie kan de Nationale Auto Pas een inschatting doen of de kilometerstand klopt. De tellerstand kan natuurlijk nooit lager uitvallen dan de laatste registratie, maar moet ook logisch verlopen. Als een auto altijd 15.000 km per jaar rijdt en ineens maar 100 km heeft gereden in een jaar dan is dit niet logisch. Dan is er iets aan de hand wat je aandacht nodig heeft.

Een kenteken zoeken in de NAP database voor kilometerhistorie kan door het nummerbord op onze website in te vullen en later de tellerstand in te vullen. Je ontvangt hierna een NAP kilometercertificaat om aan te tonen dat de tellerstand klopt. BOVAG garages leveren dit NAP certificaat overigens altijd aan bij verkoop van een auto. Zij zijn dit verplicht en je weet jezelf dan ook gegarandeerd van een betrouwbare aankoop wanneer je je auto bij een BOVAG garage koopt.

NAP certificaat – Hoe ziet dat eruit?

Het NAP certificaat bevat een aantal belangrijke specifieke voertuiggegevens. Zo kun je zien of de huidige tellerstand logisch is, krijg je te zien wat het auto kenteken is en inzicht in het merk/model/uitvoering van de auto. Het certificaat laat ook zien wanneer de eerste tenaamstelling van het kenteken in Nederland plaatsvond, wat het bouwjaar en pasnummer zijn. Bovag garages geven bij de Nationale Autopas net iets extra, omdat zij laten zien op welke datum welke tellerstand is geregistreerd. De meeste aanbieders van een online NAP certificaat geven alle bovenstaande gegevens maar niet de data waarop de tellerstanden geregistreerd zijn en de tussenstanden. Simpelweg omdat deze data alleen voor garagehouders te verkrijgen is. Als laatste staat er op het NAP certificaat vermeldt wie het certificaat heeft aangevraagd. Onderstaand een voorbeeld NAP certificaat zoals de Nationale Autopas die uitgeeft. Let wel op, ook hiermee wordt gefraudeerd. Er zijn namelijk handelaren die certificaten namaken. Je kunt je hiertegen beschermen door altijd zelf een km stand check te doen. Laat niets aan het toeval over en onderzoek wat je koopt. De NAP helpt bij het vinden van een betrouwbare auto.

Nationale Auto Pas en wetgeving

Je kunt het je haast niet voorstellen maar kilometerfraude is pas sinds Nederlandse politiejanuari 2014 strafbaar. Stichting de Nationale Auto Pas stond er dus altijd alleen voor in haar strijd tegen tellerfraude. Omdat het terugdraaien van tellers nu wettelijk strafbaar is heeft de NAP alle gegevens via de RDW beschikbaar gesteld voor de overheid. Zo kan het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) beschikken over alle benodigde informatie om deze vorm van fraude te bestrijden. Ondanks deze mooie ontwikkeling is voertuigcriminaliteit een nog altijd goede business. Als auto koper moet je dus altijd op je hoede zijn. Wel heb je voordeel van deze wet, omdat je nu wettelijk actie kan ondernemen in geval van autofraude.

Ga je een tweedehands auto kopen? Doe dit dan alleen met een NAP kilometercertificaat.

16 Jun , 2020,
Editor
No Comments