Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

WEGENBELASTING BEREKENEN

Wegenbelasting berekenen: een must voor je een auto gaat kopen!

Wegenbelasting berekenen doe je bij voorkeur voordat je een auto koopt. Erachter komen hoeveel belasting je voor een motorrijtuig moet betalen kan door het kenteken op te zoeken. Eenkenteken opzoeken voor RDW voertuiggegevens kan in de bovenstaande nummerplaat-balk. Vul deze in en bereken je autobelasting.
Wegenbelasting belastingdienstIn Nederland is het zo geregeld dat je voor een motorrijtuig wegenbelasting moet betalen. Daar ontkom je simpelweg niet aan, tenzij je een oldtimer hebt of een extreem milieuvriendelijke auto. Voor de meeste auto’s is er geen vrijstelling van autobelasting. Koop je een auto dan weet je dat er naast de aanschaf en verzekering dus ook nog belastingkosten aan verbonden zijn. Om een goede schatting te maken van je totale vast lasten raad ik je aan vooraf een kenteken opvraag te doen om te berekenen hoeveel autobelasting je moet betalen en wat de overige vaste lasten zijn.

Een auto aanschaffen is één ding, een auto onderhouden kost natuurlijk ook geld. Je kan heel goed letten op de prijs van een auto, maar als deze auto heel duur is in het onderhoud, dan kan het zo zijn dat je achteraf toch liever een andere auto had gekocht. Bij het onderhoud van de auto zou je eigenlijk ook de kosten van de wegenbelasting mee moeten nemen. De wegenbelasting is een post die structureel terug komt bij het rijden van een auto. Je wegenbelasting berekenen is eigenlijk een must voor je een auto aan gaat schaffen.

Autobelasting berekenen: hoe doe je dat?

calculating road tax netherlandsAutobelasting berekenen is niet moeilijk. Voor je aan de slag gaat met het berekenen van je wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting, moet je eerst goed weten waar je het over hebt. Het maakt namelijk nogal wat uit of je in een kleine auto rijdt, of dat je in een grote auto rijdt. Vaak moet je voor een grote auto meer wegenbelasting betalen. We gaan hier echter niet voor de ruwe indicaties, we gaan hier precies we motorrijtuigenbelasting berekenen.

Om de juiste gegevens te krijgen, kun je gebruik maken van het RDW kenteken. Ieder voertuig dat in Nederland rond wil rijden met een Nederlands kenteken heeft een RDW kenteken. Dit RDW kenteken wordt ook wel het kenteken of het nummerbord genoemd. Het RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) houdt van ieder voertuig bij wat voor soort voertuig het is en wat de specificaties van dit voertuig zijn. De specificaties worden geregistreerd in het RDW voertuigenregister. Dit register is voor een groot gedeelte vrij te raadplegen. Dat wil zeggen: alle niet privacygevoelige informatie met betrekking tot een voertuig is inzichtelijk gemaakt.

Om de belasting op een auto te berekenen moet je deze gegevens raadplegen. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van de gegevens die de verkoper heeft gegeven, of van de gegevens die via de informatiekanalen van de fabrikant te achterhalen zijn, maar de RDW kenteken gegevens zijn de officiële gegevens die bij dat specifieke voertuig horen. Als je deze gegevens gebruikt, weet je dus zeker dat je het juiste uitgangspunt gebruikt om de motorrijtuigenbelasting te gaan berekenen. Het RDW kenteken register is online vrij te raadplegen.

Belasting auto berekenen: hoe ga je verder?

Als je eenmaal de juiste gegevens van een voertuig hebt gevonden kan je verdergaan met hetberekenen van de motorvoertuigenbelasting, die overigens ook wel houderschapsbelasting wordt genoemd. De wegenbelasting berekenen kan je het beste doen op de site van de Belastingdienst. Hier staat een eenvoudige tool die je kunt gebruiken om de motorrijtuigenbelasting te berekenen.

De eerste stap om de autobelasting te berekenen:

Dutch licence plateDe eerste vraag die gesteld wordt om de houderschapsbelasting te berekenen is nog wel te doen. Zo wil men weten of je in Nederland woont. Die vraag moet ook wel zonder informatie uit het RDW kentekenregister te beantwoorden zijn. Maar bij de tweede vraag die gesteld wordt bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting is als gecompliceerder. Hier wordt gevraagd naar wat voor soort motorrijtuig u heeft. Het kan hier gaan om een personenauto, of om een zakelijke auto, maar daartussen zitten ook weer verschillende soorten. Het kan praktisch zijn om hierbij de kenteken informatie uit eerder genoemde register te gebruiken.

De wegenbelasting berekenen vereist echter wel meer stappen!

Vervolgstappen wegenbelasting berekenen. Als je deze eerste twee vragen hebt ingevuld dan ben je er nog niet. (We zijn tenslotte de wegenbelasting voor een motorrijtuig in Nederland aan het berekenen!) Zodra je de eerste twee vragen hebt ingevuld zal je gevraagd worden in welke provincie je woont. Het invullen van deze vraag zal niet al te veel problemen opleveren.

De volgende vraag is niet al te moeilijk, maar het kan geen kwaad om het even na te kijken in het register. Het is namelijk de vraag op welke brandstof het motorrijtuig rijdt. De hoogte van de houderschapsbelasting op een bepaald voertuig wordt namelijk voor een groot gedeelte bepaald door de hoeveelheid CO2-uitstoot. Het is dus belangrijk om even goed na te kijken op wat voor soort brandstof je auto echt rijdt! Als je deze vraag hebt ingevuld, ben je bijna klaar met het berekenen van de motorrijtuigenbelasting!

Auto belasting berekenen doe je door te kijken naar de autobelasting!

Wegenbelasting berekenen doe je door te kijken naar hoeveel impact een auto heeft op de omgeving. Het is daarom niet voor niets dat er bij het vaststellen van de belasting op een auto ook wordt gekeken naar het gewicht van de auto. Het gewicht van de auto bepaalt in grote mate de hoogte van de houderschapsbelasting.

Waar je bij het tanken van een motorrijtuig er wel achter komt wat voor brandstof je auto gebruikt, zal het voor veel mensen niet zo zijn dat ze direct het gewicht van hun auto op kunnen noemen. Gelukkig is deze informatie ook opgenomen in het RDW register en kan je het hier zou uit aflezen.

De gewichtsklasse die nodig is om de belasting voor een auto te berekenen is de “massa ledig voertuig”. Voor vrijwel alle voertuigen is deze informatie beschikbaar. Het kan echter zo zijn dat deze informatie in sommige gevallen niet beschikbaar is, in dat geval is de “massa rijklaar” ingevuld. Als dit het geval is kan je deze informatie niet zomaar kopiëren plakken, want dan doe je jezelf onrecht aan. Je mag namelijk 100 kilogram van de “massa rijklaar” aftrekken voordat je deze informatie gaat gebruiken bij het berekenen van de wegenbelasting.

Alle stappen doorlopen? Auto belasting is berekend!

Als je al deze stappen correct hebt ingevuld, dan ben je klaar met het berekenen van de wegenbelasting. De houderschapsbelasting zal je onder de vragen die je hebt ingevuld zien verschijnen en zo weet je precies wat de kosten per kwartaal, of per jaar voor een bepaald motorrijtuig zijn. Dat is alvast één post die je kunt meenemen in het berekenen van de kosten van een auto!

6 Jun , 2020,
Editor
No Comments