Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

WAT IS MIJN AUTO WAARD?

Inruilwaarde auto in abstracto

Speel jij met de vraag; wat is mijn auto waard? Als je je auto wilt gaan verkopen is het makkelijk om de dagwaarde van je auto te weten. Ook als je een auto wilt gaan verzekeren kan het handig zijn om de auto dagwaarde te weten. Het is gelukkig niet heel moeilijk om online de auto dagwaarde vast te stellen. Natuurlijk zien online berekeningen alleen op het voertuig in abstracto, dat wil zeggen op generieke gegevens van een auto, maar het kan een goede indicatie zijn. De vraag: wat is mijn auto waard, moet natuurlijk wel in concreto worden beantwoord. Bij het berekenen van de auto dagwaarde in dit artikel gaan we uit van het berekenen van de inruilwaarde van een auto in abstracto.

Inruilwaarde-autoHet vaststellen van de autowaarde in abstracto houdt in dat we gaan kijken naar generieke gegevens van een auto. Dat wil zeggen, we gaan generaliseren. Het makkelijkst is om deze generieke gegevens op te halen aan de hand van kenteken informatie. Iedere auto die in Nederland op naam is gesteld, is geregistreerd bij het RDW, de Rijksdienst voor het wegverkeer. Als zo’n auto eenmaal is geregistreerd zijn de abstracte gegevens voor iedereen inzichtelijk. Met de abstracte gegevens bedoelen we de gegevens over de auto sec, het voertuig zelf. De gegevens die pij de houder van het voertuig horen zijn niet vrij inzichtelijk, maar daar hebben we in dit geval ook niet zoveel aan.

De generieke RDW voertuiggegevens die we uit het RDW register kunnen ophalen, kunnen we vinden aan de hand van het kenteken. Net zoals justitie het rdw kenteken van een voertuig gebruikt om de houder ervan te achterhalen, kan men vrij het kenteken van een voertuig gebruiken om de openbare gegevens van een voertuig te achterhalen. Deze gegevens zijn dus nodig om de auto dagwaarde vast te stellen.

Dagwaarde auto berekenen: wat is mijn auto waard?

Wat-is-mijn-auto-waardHierboven staat al uitgelegd hoe we aan de generieke gegevens komen, maar niet precies wat ze zijn. De gegevens die we nodig hebben om de dagwaarde te berekenen zijn de algemene specificaties van de auto. Te denken valt aan de kleur, het merk, het type en de brandstof die het voertuig nodig heeft. Het handige aan het berekenen van de auto dagwaarde door gebruik te maken van de officiële gegevens van het voertuig is dat je gelijk in één keer alle de juiste specificaties hebt. Je hoeft dus in de eerste plaats niet zelf veel onderzoek te gaan doen om de auto dagwaarde te berekenen. De vraag: “Wat is mijn auto waard?”, wordt op deze manier een stuk makkelijker te beantwoorden. Daarnaast heb je het voordeel dat je gebruik maakt van de officiële gegevens, dus de gegevens die je gebruikt zijn altijd juist.

Je auto dagwaarde berekenen: je hebt iets meer informatie nodig!

Als je de auto dagwaarde gaat berekenen heb je iets meer informatie nodig. De gegevens die natuurlijk niet in het RDW kentekenregister zijn opgenomen, zijn de gegevens hoeveel er met de auto is gereden. Natuurlijk is het aantal kilometers dat het voertuig heeft gemaakt wel van belang bij het berekenen van de auto dagwaarde. Daarom moet je bij het invullen van het formulier om de inruilwaarde van een auto te berekenen ook de kilometerstand opgeven. Aan de hand van de kilometerstand kan er een gemiddelde prijs voor het type auto met die precieze specificaties worden gegeven. Kan de tellerstand bevestigd worden met de Nationale Auto Pas dan is dit een meerwaarde. De Nationale Auto Pas kan garanderen dat een tellerstand klopt en geeft een koper hiermee inzicht in de betrouwbaarheid en onderhoudsinterval van een auto.

Wat is mijn auto waard: is er schade aan de auto?

beschadigd nederlands voertuigDit is het meest abstracte onderdeel wat je je voor kunt stellen. Je kunt een kenteken opzoeken en zien wat de auto waard is samen met inzicht in gegevens of er schade aan de auto is geweest. Je kunt een kenteken opzoeken voor autoschade met de autoverleden check. Als er schade aan de auto is, dan kan je invullen dat de schade er is en dit wordt meegenomen in de berekening. De berekening die gemaakt wordt, wordt natuurlijk door een computer gedaan. De schade wordt op een administratieve manier berekend. Dit houdt in dat de vraag of er schade is, een procentuele aftrekpost met zich meebrengt. Er wordt dus een reserve genomen omdat er schade is. Het zal natuurlijk altijd zo zijn dat je goed op moeten letten. Een computer kan niet aan de hand van het kenteken inschatten wat de impact van de schade op de waarde van de auto voor jou is.

Zo kan er bijvoorbeeld schade zijn die ervoor zorgt dat als je met hogere snelheden gaat rijden, de auto een gek geluid gaat maken. Stel dat het, in dit hypothetische geval, om snelheden boven de 170 kilometer per uur gaat, maar jij rijdt nooit zo hard, dan is de impact van deze schade voor jou al minder groot. Het omgekeerde kan natuurlijk ook waar zijn. Het blijft dus gewoon goed opletten bij de autowaarde berekenen.

Wat is mijn bedrijfsauto waard? Belangrijk voor bijtelling berekenen

Zakelijk autorijden wordt steeds duurder met de verhoging van het bijtellingstarief. Daarom krijgen wij steeds vaker de vraag “Wat is mijn bedrijfsauto waard?”. Mensen willen weten wat hun auto waard is of wat de nieuwwaarde van hun bedrijfsauto was om te kijken hoeveel bijtelling er voor het voertuig betaald moet worden. Daarnaast is het voor zelfstandige ondernemers met zelf gekochte bedrijfsvoertuigen belangrijk om te weten wat hun auto waard is om zo te bepalen wanneer de auto is afgeschreven en het omslagpunt plaatsvind waarbij het interessant is om een bedrijfsauto te vervangen. RDW dagwaarde bepalen is de manier om erachter te komen wat een auto waard is. De autowaarde check is te gebruiken voor elk op Nederlands kenteken geregistreerd kenteken, dus voor zowel de bedrijfsauto, lease auto, huur auto en prive auto.

Hoeveel is mijn auto waard? Samenvattend!

In dit artikel heb je gelezen hoe je de inruilwaarde van een auto kunt berekenen. Aan de hand van het kenteken kan je de gegevens uit het RDW kentekenregister ophalen. In het RDW kentekenregister staan alle algemene gegevens over een voertuig geregistreerd. Deze gegevens geven een basisindicatie voor de dagwaarde van een auto. De autowaarde berekenen doe je echter door meer informatie in te voeren. Zo is er voor het berekenen van de inruilwaarde van een auto ook de kilometerstand nodig. Hoe meer kilometers er immers met een voertuig zijn gereden, hoe lager de waarde van een auto is.

Alle cijfers die uit deze berekeningen komen geven je een aardige indicatie van de dagwaarde van een auto. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat er een exact getal uit een model komt. De auto dagwaarde berekenen doe je aan de hand van een model, een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Vaak komt een model wel aardig overeen met de werkelijkheid, maar het hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Zeker wanneer dat er schade aan een auto is, wordt het al moeilijker om een model te laten kloppen.

Is de berekening dan helemaal zinloos? Nee, zeker niet. De uitkomst van een model geeft je een goede indicatie. Als je deze indicatie combineert met je gezonde verstand, kom je zeker op een goede dagwaarde van je auto uit. Ook is het makkelijk om deze indicatie te gebruiken als je een bod op je auto hebt gehad en je wilt kijken of dit een beetje realistisch is.


16 Jun , 2020,
Editor
No Comments