Informatie over een voertuig nodig? Een kenteken opzoeken geeft antwoorden!
Een kenteken opzoeken geeft jou informatie over een motorrijtuig. Er zijn tal van situaties denkbaar waarin het handig zou zijn om objectieve informatie over een voertuig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de koop van een (tweedehands) auto, of als je gewoon een mooie auto voorbij ziet rijden waar je wel wat extra informatie over zou willen hebben. Deze informatie kan je eenvoudig verkrijgen door het natrekken van het kenteken. Veel informatie over een voertuig is namelijk opgeslagen in een register. Dit register wordt beheerd door het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit register is voor een gedeelte openbaar. Een kenteken natrekken kun je online doen en geeft je veel informatie over een voertuig. Je kunt deze informatie opvragen door het kenteken RDW, ofwel de gegevens van de nummerplaat, in te voeren in het kenteken op onze website. Klik op “doorgaan” en je zal binnen enkele seconden een volledig RDW voertuigrapport ontvangen.
Een kenteken opzoeken geeft je in de eerste plaats technische informatie
Een kenteken opzoeken levert op basis van RDW voertuiggegevens informatie over de auto techniek. Een voertuig dat op naam is gesteld, waarvan het kenteken is geregistreerd, wordt ingeschreven in een register. Dit register is voor een gedeelte openbaar. Het register is in zoverre openbaar, dat niet privacygevoelige informatie beschikbaar is. Je kunt wel zien wanneer het laatst uitgegeven kenteken is afgegeven, maar dus niet aan wie. Uiteraard mag je er vanuit gaan dat dit de huidige eigenaar is. Een kenteken opzoeken in een openbaar register zal je dus nooit de naam van de eigenaar, of zijn of haar adres opleveren.
Een kenteken natrekken geeft je wel informatie over de technische staat en prestaties van het voertuig. Deze technische informatie is vrij breed. Een kenteken natrekken levert je in de eerste plaats de technische specificaties van een voertuig op. Deze informatie is gekoppeld aan het voertuig specifiek. Dat wil zeggen dat je deze informatie ook uit de gegevens van de fabrikant af zou kunnen leiden, alleen moet je dan nog zoeken om welk type het gaat en welke specificaties bij dit specifieke type voertuig horen.
Een kenteken opzoeken in het register van het RDW geeft je deze specificaties precies voor dat voertuig. De technische specificaties die je krijgt door een kenteken na te trekken zijn vrij uitgebreid. Zo wordt niet alleen het type brandstof vermeld, maar krijg je door het opzoeken van kenteken informatie ook informatie over hoeveel lawaai het voertuig maakt, hoe zwaar het voertuig belast kan worden, enzovoort.
Een kenteken opvragen levert je echter meer informatie op!
Een kenteken opvragen levert je echter meer informatie op dan alleen de informatie die zuiver technisch van aard is. Zo kan je er door een kenteken op te zoeken achter komen of een auto bijvoorbeeld als gestolen geregistreerd staat. Een kenteken controleren in het register van het RDW geeft je natuurlijk niet een absolute garantie dat het voertuig ook daadwerkelijk niet gestolen is. Een kentekencheck ontslaat je niet helemaal van je onderzoeksplicht, maar het helpt er wel bij.
Het kan namelijk best zo zijn, dat ten tijde van de verkoop van het voertuig het voertuig nog niet als gestolen is opgegeven, bijvoorbeeld omdat de rechtmatige eigenaar op vakantie is. Ook kan het zo zijn dat de informatie nog niet in het systeem verwerkt is. Hoe dan ook, een kenteken controleren levert je in beginsel wel concrete informatie op de vraag of het voertuig gestolen is, maar helemaal absoluut is deze informatie niet.
Mag je met een voertuig de weg op? Kenteken opzoeken geeft je antwoorden!
Het kan zo zijn dat een auto zodanig beschadigd is geweest dat de politie of de verzekeraar vraagt om een keuring. Deze keuring wordt gedaan door het RDW. Als het RDW deze keuring nog niet heeft gedaan, of een auto is niet door de test gekomen, dan mag er niet mee op de openbare weg gereden worden. Een kenteken natrekken geeft je, in beginsel, uitsluitsel op de vraag of het voertuig een zogenaamde WOK-status heeft. WOK staat voor “Wacht op Keuring”. Dit behoudens de verwerkingstijd van het register.
Het is daarom verstandig om, indien je van plan bent een auto te gaan kopen, eerst de WOK status op te vragen. Een kenteken opzoeken voor WOK status is eenvoudig te doen met alleen het RDW kenteken. Controleer naast de WOK status ook of de auto voorzien is van een WA verzekering en of er een terugroepactie op het voertuig zit. Al deze zaken zijn belangrijk om te weten of je met een voertuig de weg op mag en of het veilig is met het voertuig te rijden. Houdt er ook rekening mee dat er wegenbelasting betaald moet worden, controleer altijd hoeveel wegenbelasting je moet betalen en of er betaald is indien je een proefrit maakt.
Wil je weten wat een voertuig je gaat kosten? Kenteken controleren!
Als je een auto aan wilt gaan schaffen, dan heb je natuurlijk met meer kosten te maken dan alleen de aanschafkosten. Kenteken informatie kan je helpen deze kosten (een beetje) op een rijtje te zetten. Natuurlijk, het is natuurlijk nooit mogelijk om een kenteken te controleren en zo de complete toekomstige kosten te bepalen. Een deel van deze kosten kan wel worden berekend door de informatie die je kan krijgen door een kenteken te controleren.
In de eerste plaats is er natuurlijk de motorrijtuigenbelasting. Een kenteken zoeken in het register van het RDW geeft je namelijk alle informatie die nodig is om de motorrijtuigenbelasting voor dit voertuig te berekenen. Je kunt deze berekening eventueel doen op de site van de Belastingdienst. Zo zie je direct wat de auto je aan motorrijtuigenbelasting gaat kosten.
Een kenteken zoeken levert je ook informatie op over de APK
Natuurlijk is het nooit precies te zeggen hoeveel een voertuig in onderhoud gaat kosten. Toch is het wel goed om even te kijken of het voertuig door de APK heen is gekomen en zo ja, hoe lang de APK nog geldig is. Een APK-keuring garandeert natuurlijk niets met betrekking tot de onderhoudskosten, maar het geeft wel een voorzichtige indicatie. Koop je een auto bij een dealer of garagebedrijf dan adviseren we je altijd een nieuwe APK bij aflevering te bedingen.
Kenteken informatie geeft je nog meer informatie over een voertuig
Een kenteken opzoeken geeft je dus veel informatie. Maar een kenteken natrekken bij het register van het RDW geeft je niet alleen de informatie die hierboven beschreven staat. Een kenteken zoeken kan je namelijk ook informatie geven over hoe vaak een voertuig de afgelopen 9 jaren van eigenaar is verwisseld, wanneer een auto in Nederland is geregistreerd en wanneer deze voor het eerst op naam gesteld is.
Dat zijn misschien feiten die je op het algemeen niet zo spannend in de oren klinken. Misschien heb je gewoon een mooie auto langs zien rijden en wil je even kijken wat voor auto dit is en wat zijn precieze prestaties zijn. Dat kan, dan zal je het kenteken controleren niet doen om deze informatie. Toch kan het voor de kopers van een (tweedehands) auto belangrijk zijn om deze informatie wel te bekijken. Baat het je niet, dan schaadt het je niet, want inzage in het online kentekenregister van het RDW is gratis.
Nationale Auto Pas met kenteken opzoeken
Je kunt ook een kenteken opzoeken om zo de Nationale Auto Pas (NAP) op te vragen. De NAP is een instantie die zich inzet in de strijd tegen tellerfraude. Zij registreren samen met garagebedrijven tellerstanden van auto’s wanneer deze voor onderhoud worden gebracht. Deze RDW erkende bedrijven, die overigens ook APK keuringen mogen uitvoeren, melden de tellerstand op basis van kenteken / chassisnummer aan bij de NAP. De NAP heeft een koppeling met de RDW en zo wordt de kilometertellerstand automatisch aan het RDW kenteken gekoppeld. Ga je een auto kopen dan is het handig te checken of de tellerstand klopt omdat een auto met teruggedraaide teller vaak voor problemen zorgt. Het kopen van een auto met teruggedraaide teller staat gelijk aan teveel betalen voor een wagen.
Kenteken check voor autoverleden
Doe een kenteken check om het autoverleden na te trekken. De autoverleden check geeft je aan of een auto in het verleden schade heeft gehad. Handel in schade auto’s is net als handel in auto’s met teruggedraaide tellers een vage business. Natuurlijk moet een schadeauto opgeknapt worden en kan deze prima weer verkocht worden. Toch is het zo dat de meeste schadeauto’s niet voor de consument maar voor de portemonee van de handelaar worden verhandeld. Het draaid dus niet altijd om het milieu of het terug op de markt brengen van een auto maar vaak om veel geld verdienen door duistere praktijken. Wees daarom op je hoeden en check het autoverleden. Deze infomatie geeft je aan of de auto schade heeft gehad en hoe ernstig deze schade was. Wij raden je altijd aan autoverleden en Nationale Auto Pas op te vragen voordat je een auto koopt.