Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

Alles wat je moet weten over het NAP certificaat

Tot 1 januari 2014 was de NAP, ook wel de Nationale Auto Pas genoemd, verantwoordelijk voor het verzamelen en archiveren van tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Het achterliggende doel van het verzamelen van deze gegevens, was het verminderen van de tellerstandfraude of tellerfraude, ofwel het verminderen van het aantal auto’s met een teruggedraaide tellerstand. Wilde je controleren of de tellerstand van een voertuig klopte, dan was het mogelijk om een zogeheten NAP certificaat aan te vragen.

Op dit moment is de Nationale Autopas niet meer verantwoordelijk voor het verzamelen en archiveren van tellerstanden, maar heeft de RDW deze taak overgenomen. Wel wordt de het certificaat dat je ontvangt na km stand controleren in de volksmond nog steeds het NAP certificaat genoemd, simpelweg omdat de Nationale Auto Pas nog steeds verbonden is aan tellerstand controleren. Wil jij de kilometerstand controleren van een voertuig door een NAP certificaat op te vragen? Lees in dit artikel dan meer over het NAP certificaat en je weet precies waar je aan toe bent.

 

Het NAP certificaat opvragen: hoe werkt dat?

Het opvragen van een NAP certificaat is erg eenvoudig. Dit hoeft niet via de website van de NAP of de RDW, maar kan eenvoudig via deze website. Gebruik de kenteken zoeker door het kenteken van het voertuig in te typen waar jij een certificaat voor wil ontvangen en er opent zich een nieuwe pagina met informatie over het door jou gezochte voertuig. Zoek nu naar informatie over de tellerstand van de auto en klik op ‘opvragen’. Er opent nu weer een nieuwe pagina en hier kun je aangeven wat je precies op wil vragen. Kies weer voor informatie over de tellerstand van de auto, vul de tellerstand van jouw auto in en betaal de kleine vergoeding die er gevraagd wordt om de database van de RDW te controleren. Heb je dit gedaan, dan kun je jouw gegevens invullen en krijg je het NAP certificaat per e-mail verstuurd.

Het NAP certificaat opvragen: waarom?

Het uitvoeren van een RDW kenteken check kilometerstand is voornamelijk interessant bij het aanschaffen van een occasion. Bij het verkopen van occasions wordt de tellerstand van een auto nog vaak teruggedraaid om de waarde van de auto voor de koper hoger te maken, waardoor de verkoopprijs hoger wordt. Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van fraude, dan wordt aangeraden om de tellerstand van het voertuig dat je aan wil schaffen te controleren met de kenteken check. Heb je dit gedaan en blijkt dat de tellerstand niet logisch is, dan kun je de auto laten staan en voorkom je dat je een miskoop doet. Veel mensen denken dat zij geen slachtoffer zullen worden van tellerstandfraude of tellerfraude, maar 5 procent van de voertuigen op de Nederlandse wegen heeft een teruggedraaide tellerstand zonder dat de eigenaren van deze voertuigen dit weten. Het is dus zeker niet iets dat nauwelijks voorkomt, maar eerder iets waar je zeker mee te maken kunt krijgen als koper van een occasion.

Wat staat er in het NAP certificaat?

Als je een NAP certificaat ontvangt na het doen van een National Autopas check, staat er niet welke tellerstanden in de database van de RDW genoteerd staan bij het kenteken dat je hebt opgezocht. Bij het opvragen van de tellerstand van een auto wordt er namelijk geen informatie gegeven over de eerder genoteerde tellerstanden, maar wordt de door jou opgegeven tellerstand vergeleken met de cijfers in de database van de RDW. Zo kunnen er drie uitkomsten komen:

  1. Logische tellerstand: de tellerstand die jij hebt opgegeven is logisch in vergelijking met de tellerstanden in de database van de RDW.
  2. Onlogische tellerstand: de tellerstand die jij hebt opgegeven is onlogisch in vergelijking met de tellerstanden in de database van de RDW.
  3. Geen oordeel: er is te weinig informatie over het voertuig in kwestie om een oordeel te geven over de tellerstand van de auto.