RDW voertuiggegevens: wat vertellen ze je?
In Nederland worden de gegevens van auto’s geregistreerd op een RDW kenteken dat verbonden is aan een voertuig, in het kort zijn dit de RDW voertuiggegevens. Een auto die in Nederland komt en daar verkocht wordt moet geregistreerd worden. De dienst die auto’s registreert wordt de Rijksdienst voor het Wegverkeer, of kortweg het RWD, genoemd. Het RWD registreert de algemene kenmerken van een auto, maar ook tot wanneer de auto een APK heeft en voor een gedeelte hoe vaak de auto van eigenaar is gewisseld. De RDW voertuiggegevens zijn voor een gedeelte openbaar en vrij inzichtelijk. De RDW voertuiggegevens kunnen gratis online worden opgevraagd en zo kan je de belangrijkste gegevens van een voertuig bekijken. De R D W voertuigen gegevens online worden opgevraagd aan de hand van het kenteken van het voertuig. Het RDW voertuigen register wordt daarom ook wel het RDW kenteken register voor RDW gegevens genoemd.
RDW kenteken informatie: wat vertelt je dat?
Als je op zoek gaat in het RDW kentekenregister, wat kan je dan te weten komen? Het antwoord is: veel. DE RDW voertuigengegevens geven uitgebreide informatie over een voertuig. Het RDW kenteken register wat vrij toegankelijk is geeft alleen abstracte informatie over een voertuig. Dat wil zeggen dat het RDW kenteken register alleen informatie geeft over een voertuig die niet te herleiden is tot een concreet persoon. Het RDW voertuigenregister is namelijk voor iedereen te raadplegen en het is wel fijn als er een beetje rekening gehouden wordt met de privacy. Persoonlijke informatie met betrekking tot een voertuig zal je aan de hand van de kentekengegevens dus niet kunnen vinden, maar de abstracte informatie die betrekking heeft op een bepaald voertuig wel. Je kunt dus niet zien op wiens naam het kenteken staat maar wel inzicht krijgen in het laatst uitgegeven kenteken. Je kan dus precies zien wanneer iemand de auto heeft gekocht.
Algemene informatie ophalen aan de hand van de RDW voertuigengegevens
Het RDW kenteken opzoeken geeft genoeg aanknopingspunten om voldoende informatie over een bepaald voertuig te krijgen, dus laten we maar beginnen met het algemene gedeelte. Het RDW kenteken register begint met een algemeen gedeelte. In dit gedeelte krijg je informatie over wanneer het voertuig in Nederland is geregistreerd, wanneer het voor het eerst op naam is gesteld en wat informatie over het chassisnummer en dergelijke. Ook wordt in het algemene gedeelte informatie gegeven over de algemene kenmerken van de auto, zoals de kleur, de uitvoering enzovoort.
Deze informatie zou je ook kunnen halen uit het RDW kentekenbewijs, maar stel dat je niet in het bezit bent van het RDW kentekenbewijs, bijvoorbeeld omdat je een auto online aan het bekijken bent, kan je deze hier ook bekijken. Het RDW kentekenbewijs bevat al deze informatie ook en hoort nadrukkelijk bij de auto. Vroeger werd het RDW kentekenbewijs op papier gedrukt, nu is dat een pasje geworden.
Daarnaast wordt er in het basis gedeelte van het RDW kenteken informatiesysteem informatie gegeven over de staat van de auto. Dat wil zeggen: informatie met betrekking tot de APK, of het voertuig gestolen is of niet en of er met het voertuig op de openbare weg gereden mag worden, of dat het daarvoor eerst nog een keuring moet ondergaan. Deze en meer gegevens komen uit het basis-gedeelde van het RDW kenteken register.
Is dat alle informatie die je aan de hand van het RDW kenteken kunt verkrijgen?
De RDW voertuigengegevens bieden uiteraard nog veel meer informatie dan alleen het basis-gedeelte. Zo kun je uit het RDW kenteken register ook informatie halen over de motor- en de milieuprestaties van het voertuig. Deze kenteken informatie is vrij uitgebreid gegeven. Het bevat hier de informatie die ook door de fabrikant gegeven wordt, maar uit het RDW kenteken register kan je deze gelijk voor het specifieke type auto die jij zoekt destilleren.
Onder het kopje milieuprestaties kun je overigens veel meer vinden dan bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van een voertuig. Ook de hoeveelheid herrie die een voertuig maakt wordt er in meegenomen, het gemiddelde brandstofverbruik en het netto vermogen staan in de RDW voertuigengegevens. Is de lijst daarmee compleet? Nee, zeker niet, de RDW voertuigengegevens vormen een langere lijst, maar het zou te ver voeren om in dit artikel het complete RDW kenteken register te bespreken, dus we beperken ons tot de hoofdzaken.
Aan de hand van een RDW kenteken kan je overigens nog een ander gedeelte informatie ophalen. Het gaat dan om de technische gegevens van een voertuig. Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal zitplaatsen, het gewicht van het voertuig, de maximale belasting en meer van dat soort informatie. Het RDW kenteken register noemt dit de “Technische informatie”.
De RDW werkt ook samen met de Nationale Auto Pas (NAP). De Nationale Auto Pas is een organisatie die zich sinds 1991 bezig houdt met het bijhouden van tellerstanden van auto’s ten behoeve van de strijd tegen kilometertellerfraude. De koppeling tussen tellerstanden en het kenteken vindt plaats in de RDW database. De Nationale Auto Pas laat garagebedrijven tellerstanden doorvoeren en deze worden aangemeld bij de RDW. Je kunt een kenteken check doen en erachter komen of de tellerstand van een auto klopt. Tevens geeft een regelmatige tellerstand registratie een indicatie van de onderhoudsinterval, dit aangezien tellerstanden bij onderhoud worden geregistreerd.
Benieuwd wat je auto waard is?
R D W voertuigen gegevens online gebruiken om antwoord te krijgen op de vraag “wat is mijn auto waard?” is voor iedereen en elke auto mogelijk. Zat jij in de stres omdat je niet wist wat je auto waard is, dan stel ik je graag gerust. Je kunt op basis van kenteken informatie de auto waarde bepalen. Op basis van het nummerbord en de tellerstand kan er automatisch een auto taxatie gedaan worden. Hierdoor weet je precies wat een auto waard is, handig wanneer je je auto verkoopt of juist een auto wilt kopen. Een leuke meevaller, je krijgt er gratis allemaal handige voertuig gegevens bij.
RDW voertuigengegevens en de fiscus
Het RDW kenteken register kent nog een ander gedeelte wat zeker interessant voor je kan zijn. Het is het kopje fiscaal. Want een voertuig aanschaffen is één ding, een voertuig blijft natuurlijk ook geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, BPM of bijtelling. Wegenbelasting berekenen doe je aan de hand van de RDW kenteken gegevens. Met de informatie van het RDW kenteken kan je op de site van de belastingdienst de wegenbelasting berekenen. Je kunt de R D W voertuigen gegevens op dezelfde manier inzetten voor het berekenen van de BPM of de bijtelling. RDW gegevens zijn betrouwbaar en handig voor jou en de fiscus.
Wegenbelasting berekenen met behulp van RDW gegevens, hoe doe je dat?
De RDW kenteken gegevens geven je voldoende informatie om de wegenbelasting te berekenen. In de eerste plaats moet je beginnen met het online opvragen van de kenteken informatie uit het RDW kenteken register. Dit register is, zoals al eerder gezegd, online te raadplegen. Met deze gegevens kan je naar de site van de Belastingdienst gaan om daar online de wegenbelasting voor een voertuig te berekenen.
Zoals je al eerder hebt kunnen zien bevatten de RDW voertuiggegevens veel informatie. Niet al deze informatie heb je nodig voor het berekenen van de wegenbelasting. De wegenbelasting berekenen doe je door in de eerste plaats naar de site van de Belastingdienst te gaan. Op de site van de Belastingdienst kan je de wegenbelasting berekenen door de volgende gegevens in te vullen.
In de eerste plaats heb je het soort brandstof van je voertuig nodig. Dit is te vinden in het RDW kenteken register, maar ook heb je het gewicht van het voertuig nodig. Gelukkig is ook deze informatie aan de hand van de RDW voertuigengegevens te achterhalen. Daarnaast heb je nog informatie nodig die niet in de RDW voertuigengegevens staan. Dat kan ook niet, omdat deze voor een ieder persoonlijk zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan de provincie waarin je woont, of de manier waarop je het voertuig gaat gebruiken, privé of zakelijk.