Waar kan ik een kenteken zoeker voor gebruiken?
Een kenteken zoeker is een online tool die je kunt gebruiken om voertuiginformatie met betrekking tot een specifiek kenteken te zoeken in de RDW database. Kies je voor kenteken opzoeken, dan krijg je in enkele minuten een duidelijk beeld van het voertuig dat je hebt gecontroleerd. Dit duidelijke beeld kun je bijvoorbeeld gebruiken bij de aanschaf van een auto, maar ook bij het verkopen van jouw huidige auto. Ben je benieuwd waar je de kenteken zoeker voor RDW kenteken zoeken precies voor kan gebruiken? Lees dan meer over de doeleinden van deze online tool in dit artikel en start direct met kenteken opzoeken.
1: Het verzamelen van algemene voertuiginformatie
Als je een kenteken zoeker gebruikt voor kentekens zoeken, krijg je ten eerste een overzicht van algemene voertuiginformatie met betrekking tot de kentekens die je hebt gecontroleerd. Zo krijg je onder andere te zien welk merk of model het voertuig is, uit welk bouwjaar de betreffende auto komt en hoeveel eigenaren de auto door de jaren heen heeft gehad. Daarnaast kun je controleren tot wanneer de APK keuring geldig is, of de auto geimporteerd is of niet, of de auto als gestolen geregisteerd staat en of de auto op dit moment verzekerd is. Deze informatie overigens gratis verkijgbaar. Wil je direct auto informatie opvragen? Doe dan de online kenteken zoeken check en check de auto.
2: Het achterhalen van de waarde auto RDW
Naast algemene voertuiginformatie, kun je een kenteken check ook gebruiken om de dagwaarde van een auto te bepalen. De dagwaarde van een auto is de waarde die een voertuig op dit moment heeft, ofwel het bedrag dat je voor de auto zou krijgen als je het voertuig op dit moment zou verkopen. Zeker als je een auto wil kopen, is het achterhalen van de dagwaarde van het voertuig een aanrader. Nadat je de autowaarde hebt gecontroleerd weet je immers zeker dat je niet teveel betaald. Daarbij is het ook handig om te weten wat de dagwaarde is voor je autoverzekering. De dagwaarde is namelijk de waarde van een voertuig die je door je verzekeraar krijgt uitgekeerd indien je auto total loss is en je daarvoor verzekerd bent. Betaal je meer dan de dagwaarde dan neem je een risico op een grote afschrijving van waarde bij een ongeval.
3: Het achterhalen van de tellerstand van een auto
Wil je controleren of de tellerstand van een voertuig klopt, dan kun je een kenteken check gebruiken om de tellerstand van een auto te controleren. Dit is vooral handig als je een occasion gaat kopen, aangezien de tellerstanden van occasions nog wel eens teruggedraaid worden om de verkoopprijzen te verhogen. Je kunt de tellerstand controleren in de RDW NAP database. Dit is een in 1991 door de Nationale Auto Pas opgericht kentekenregister waarbij tellerstanden op auto kenteken worden geregistreerd. Vandaag de dat is de NAP database geheel ondergebracht bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze organisatie zorgt er nu voor dat alle RDW erkende garagebedrijven tellerstanden registreren. Met deze aanpak hoopt men nog sterker de strijd aan te gaan met malafide autohandelaren die sjoemelen met tellerstanden. Ga je een tweedehands auto kopen? Laat dan niets aan het toeval over en check of de km stand klopt.
4: Het controleren van de schadehistorie van een auto
Soms zegt een verkoper van een tweedehands auto dat het voertuig dat je op het oog hebt zo goed als nieuw is, terwijl de betreffende auto enkele jaren geleden eigenlijk een groot ongeluk heeft gehad en misschien zelfs een ex schadeauto betreft. Om te controleren of de verkoper de waarheid spreekt is het verstandig om het auto schadeverleden op te vragen voordat je een auto koopt. Je kunt de schadehistorie van een auto controleren met een online kenteken zoeker voor schadehistorie. Voorkom dat je de kat in de zak koopt en doe vooraf onderzoek. Denk je dat schadeauto handel niet van deze tijd is? Dan schudden wij je graag wakker, uit een artikel van de ANWB blijkt dat het aantal zware ongevallen juist toeneemt, deze auto’s komen bijna allemaal terug op de markt, dus wees behoedzaam.
5: Het berekenen van de autoverzekering
Ook verzekeringsmaatschappijen maken gebruik van de RDW database. Door het auto kenteken in te vullen weet een verzekeraar direct watvoor voertuig ze voor zich hebben. Deze voertuiginformatie in combinatie met je schadevrije jaren, leeftijd en woonplaats worden gebruikt om je verzekering te berekenen.
6: Het berekenen van de wegenbelasting
Tot slot kan het kenteken van een voertuig ook gebruikt worden om te berekenen welke wegenbelasting je moet betalen als je in het bezit bent van deze auto. Twijfel je tussen de aanschaf van twee occasions? Dan kun je jouw keuze gemakkelijker maken door met het kenteken de te betalen wegenbelasting per voertuig te berekenen. Wegenbelasting betalen is verplicht, betaal je niet dan krijg je automatisch een boete wanneer het voertuig op jouw naam staat. Er zitten grote verschillen in de hoeveelheid wegenbelasting die je voor een auto moet betalen. Zo kan een diesel auto tot wel drie keer zoveel belasting in de maand kosten als een vergelijkbare benzine auto. Wegenbelasting berekenen voordat je een auto koopt is een essentiele stap in het auto aankoopproces.