Second slide
Wil je een kenteken zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Direct een kenteken zoeken en alle RDW voertuiggegevens inzien, autoschade achterhalen, tellerstand controleren en volledig NAP rapport ontvangen. Een kenteken opzoeken is eenvoudig, vul het nummerbord hieronder in en doe de kenteken check.

Wat is de Nationale Autopas check?

De Nationale Autopas check wordt ook wel de NAP check genoemd. Dit is een online controle van een kenteken van een voertuig, waarbij je het RDW geregistreerde kenteken van een auto gebruikt om te achterhalen wat de tellerstand van een voertuig is. Deze kenteken informatie geeft overigens ook inzicht in algemene voertuiggegevens, schadeverleden, wegenbelasting en autowaarde. Voor nu aandacht voor de kilometerstand check. Ben je benieuwd waar je de controle van de NAP voor kan gebruiken en hoe tellerstand controleren met een Nationale Autopas check werkt? Lees dan meer over dit onderwerp in dit artikel.

 

Waarom tellerstand opvragen?

Het opvragen van de tellerstand van een voertuig is voornamelijk interessant als je een tweedehands auto gaat aanschaffen. In de markt van de tweedehands auto’s wordt er namelijk nog steeds veel gefraudeerd met de tellerstanden van voertuigen, waarbij de originele tellerstand van een voertuig wordt teruggedraaid om de koper van het voertuig het idee te geven dat een auto minder kilometers heeft gereden dan het voertuig in werkelijkheid heeft gedaan. En omdat een auto met een lagere tellerstand nu eenmaal meer oplevert, zien veel verkopers het terugdraaien van de tellerstand als een logische manier om meer geld te verdienen aan de verkoop van auto’s. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerfraude, wordt aangeraden om de tellerstand van een tweedehands auto te controleren voor je deze verkoopt. Het controleren van de tellerstand van een auto doe je door de tellerstand van het voertuig op te vragen bij de NAP of RDW, waarna je de laatst genoteerde tellerstand kunt vergelijken met de tellerstand die het voertuig nu aangeeft. Is de tellerstand niet logisch, dan is er waarschijnlijk sprake van tellerfraude en kun je het betreffende voertuig beter aan je voorbij laten gaan.

 

Hoe werkt het controleren van de tellerstand?

Het enige wat je hoeft te doen om een NAP certificaat op te vragen om de tellerstand van een voertuig te controleren, is het uitvoeren van een Nationale Autopas check. Dit is een online tool waarbij je het kenteken van het te controleren voertuig invult, waarna je direct te zien krijgt welke tellerstand de garage bij de laatste controle heeft opgegeven voor het voertuig. Is de tellerstand hoger dan de tellerstand die het voertuig nu aangeeft, dan is dit natuurlijk niet logisch en is er sprake van tellerfraude. In dit geval kun je het voertuig beter aan je voorbij laten gaan of besluiten om te onderhandelen over de prijs van het voertuig met de informatie die je nu hebt. Toch is en blijft optie een, het voertuig laten staan, veruit de beste optie. Op het moment dat jij zelf de auto wilt verkopen of inruilen kom je gegarandeerd in de problemen wanneer er met de tellerstand gefraudeerd blijkt te zijn. De enige situatie waarin je optie twee, onderhandelen zou kunnen doen is wanneer je een bijna afgeschreven auto koopt die nog ongeveer een jaartje mee gaat. Dan is de volgende eigenaar van de auto de autosloop en deze zal niet naar de km stand kijken.